Bilde av intervjugjengen fra Thor Heyerdal videregående skole som stod for intervjuene av kvinner som styrer i byen. Fra venstre Silje Langvik, Isak Gjerken Rakke, Charlotte Aker, Tuva K.F. Thorsen Misha Sole var ikke tilstede når bildet ble tatt
VI UTFORDRET STUDENTER ved Thor Heyerdahl videregående skole i fordypning tekst på Medier og kommunikasjon til et samarbeid med magasinet vårt, og lærer Øyvind Eriksen med elever tok utfordringen. Vi ønsket oss et møte mellom studenter og næringsliv, og hvor studentene skulle ha regien. Larvik By utfordret et bredt knippe kvinner i ledende stillinger i Larvik til å være med, og flere sa seg villige til å være med.
En intervjuguide ble utviklet og studentene la på tur ut i byen med blokk, penn og kamera. Ved siden av travle skoledager, har studentene virkelig imponert oss alle. Studentene har løst oppgaven svært selvstendig og alt har kommet på plass til rett tid.
Kvinnene som vi er heldige å ha i Larvik. To av dem har ansvar for hvert sitt kjøpesenter i sentrum, resten har lederansvar i sine egne virksomheter. Mange av virksomhetene er helt unike konsepter som du bare finner i Larvik.
Alle kvinnene har fått de samme spørsmålene hvor vi har utfordret dem på tanker om egen virksomhet, Larvik som by, og hva de tenker om Larvik langt inn i fremtiden.
Vi i Larvik by vil benytte anledningen til å takke Tuva K.F. Thorsen, Charlotte Aker, Misha Sole, Isak Gjerken Rakke, Silje Langvik og lærer Øystein Eriksen for vel utført jobb. Vi håper vi får mulighet til å jobbe sammen på andre prosjekter senere!
LILL-GURO B. HITZ – HITZ OPTIKK
Tekst og foto: Tuva K.F. Thorsen
Jeg er daglig leder, optiker, jeg utfører regnskap, gjør innkjøp og dekorerer butikken. Jeg gjør stort sett det meste. Jeg og mannen min driver virksomheten og vi har tre barn. Da vi startet opp Hitz Optikk i 2011 var de bare to, fire og seks år gamle. Med tanke på at vi bor i Larvik var det praktisk å drive butikken her. Samtidig så kjente jeg mange her fra før av, og det gjorde det lettere å skape et nettverk. Siden vi bare er to som driver butikken, har vi god oversikt og det utgjør mindre kostnader for virksomheten. Vi må selvfølgelig være på hele tiden. Hver kunde skal jeg angi som min arbeidsgiver og det er de jeg jobber for.
Jeg synes at Larvik sentrum har mye potensiale. Det er jo mange parkeringer langs butikkene, noe som både er praktisk for kunden og bedriftene. Dette er viktig for at vi skal kunne overleve. Sentrum er åpen og luftig, og bygningene er fine, selv om flere av dem har et forbedringspotensial. På Torget liker jeg spesielt godt lekeapparatene og at det er mange gode spisesteder.
Likevel synes jeg det alltid kunne vært flere cafeer, siden det er det som bringer folk sammen. Da kan de sette seg ned, spise og slappe av, og deretter kunne gå og handle. Alt i Larvik har potensiale til å bli bedre, men det er allikevel er koselig by. Jeg synes jo at alle bygningene burde vært tipp topp og at huseierne burde være mer på banen og holde det rent og pent. Jeg håper at vi kan få et bedre miljø utenfor butikkene, med for eksempel blomster eller musikk. Dette hjelper jo med å skape stemning. I 2050 ser jeg for meg Larvik på to måter; Hvis Torget forblir her oppe håper jeg på en bro mellom sentrum og Fritzøe Brygge. Jeg synes at oasene er viktige, som for eksempel mer trær, blomster og spisesteder. Alt dette for å skape mer liv i sentrum og eventuelt spontanhandel.
Mitt drømme-senario er å heve tog- banen opp, med butikker rundt og flytte sentrum ned til Indre Havn. Jeg ønsker at vi kan bli mer samlet langs kysten, som i Stavern.
MARIT H. MELØY – KARMA
Tekst og foto: Tuva K.F. Thorsen
Jeg har jobbet innenfor butikkbransjen i 40 år til sammen og drevet denne butikken i nå 7 år. Jeg er daglig leder, jeg tar ansvar for regnskap og logistikk og i bunn og grunn alt. Det viktigste når man driver en butikk er å ta vare på kunden og yte maks god service. Det er kunden som er min jobb og jeg ønsker at de skal føle seg ivaretatt og gi dem en opplevelse når de kommer inn i butikken.
«Småbutikkene i Larvik skiller seg ut, fordi de har god service og større kunnskap. » – Marit H. Meløy
Å ha butikken et annet sted, har aldri vært noe tema. Larvik er byen vår. Småbutikkene i Larvik skiller seg ut, fordi de har god service og større kunnskap. Jeg ønsker masse liv og røre i sentrum, slik det var før. Jeg håper på å kunne få tilbake Torget og gjøre det mer attraktivt. Alle butikkene har et felles ansvar for å holde alt fint og ryddig rundt seg. Vi skal jo tross alt skille oss ut og være best. Jeg synes vi har et bra sentrum og er fornøyd med at Espen Wingaard, sentrumslederen, prøver å fylle de tomme lokalene. For å gjøre sentrum enda bedre, burde vi få bort betalte parkeringsplasser.
Ingen her i byen er konkurrenter, men medarbeidere. Vi står sammen og hjelper hverandre og dette anser jeg som svært viktig. I 2050 regner jeg vel med at jeg ikke står her, men jeg håper så inderlig på at det er folk i gatene, sånn som det var før. Vi må droppe nettet og se verden rundt oss. Vi må være mer tilstede.
HEDDA JOHANNESSEN – FRITZØE EIENDOM
Tekst: Silje Langvik Foto: Isak Gjerken Rakke
Hedda Johannessen jobber i Fritzøe Eiendom. Hun har tidligere drevet egen butikk i sentrum, Parfymelle, og dessuten sittet som leder for Larvik By. Jobben hennes i Fritzøe Eiendom omfavner flere ting, blant annet senter-leder for Fritzøe Brygge. Det har hun vært i snart fire år.
– Å være senterleder handler om å sørge for å ha gode og varierte butikker som kundene vil besøke. Fritzøe Brygge er et nærsenter og da er det viktig at vi tilrettelegger tilbudene deretter. En annen del av jobben er også å sørge for å få inn kunder. Derfor driver jeg også med markeds-føring og estetisk utforming av senteret, forteller hun.
For at Johannessen skal kunne lykkes med jobben sin, er hun helt avhengig av at bedriftene går bra.
– Økt omsetning og fornøyde kunder er alfa og omega. På Fritzøe Brygge har antall kunder økt med 10 000 fra fjoråret. Det er en god utvikling, fortsetter hun.
Videre forteller hun at Larvik har mange besøkende på sommerhalvåret. Farris Bad er godt besøkt, og det trekker mange mennesker til Fritzøe Brygge også.
– Det viktig å kunne tilby det lille ekstra med utvalg av butikker for turistene. Men et komplett tilbud for fastboende er også avgjørende.
De ulike bedriftene på senteret er en god miks, og satser på å være et hverdagssenter. Johannessen mener derfor det er viktig å la lokale bedrifter få spillerom.
– Vi har et fokus på å ha lokale næringdrivende på Fritzøe Brygge fordi vi mener de har et helt annet kjennskap til byen, og de vet hvordan de skal yte for å få noe i den andre enden.
Hedda er klar over at sentrum ikke er svært folksomt, og legger ikke skjul på at kampen for tilværelsen for butikkene er beinhard.
– På grunn av økt global netthandel, tror jeg de som klarer å tilby tjenester i tillegg til det de selger, kan komme langt. Også det å prøve nye ting og være frampå. Man kan ikke bli utlært eller flink nok, fordi markedet forandres jo hele tiden.
I fremtiden håper Hedda Johannessen at både Fritzøe Brygge og sentrum rundt torvet kommer til å bli en større arena.
– Mitt største ønske er at sentrum blir mer yrende og folksomt. Det kan vi få til hvis vi velger å legge igjen pengene våre i Larvik, og ikke drar ut av byen for varer og tjenester, avslutter hun.
JANNE GUI – BORTSKJEMT
Tekst: Charlotte Aker
Janne Gui, på salongen «Bortskjemt», forteller at hun har drevet stedet på den adressa siden 2013, men startet virksomheten i 2005. På «Bortskjemt» kan du få stelt alt i fra føtter til hår, og Gui selv kan fikse hud, vipper, hår og hårfjerning. Hun mener det er tre ting som skal til for å lykkes; kompetanse, kvalitet og service. Om ikke disse tre er tilstede eller fungerer er det ikke hjelp i. Det faktum at hun er fra Larvik gjør at hun ikke kunne tenke seg å verken bo eller drive et annet sted. «Her mangler vi ingenting, og det er et bra utvalg av butikker» sier hun. Videre forteller Gui at det er et bra mangfold, og vi har spesielle nisjebutikker her, i tillegg til både kjede- og små butikker og personligpleie – man finner alt!
Janne mener det ikke er mye vi trenger å endre, men det som trengs er en endring i befolkningen – mange nedsnakker, når vi egentlig burde fremsnakke byen vår.
«Mitt drømmesentrum Larvik i 2050 er at jeg forhåpentligvis er pensjonist, men utenom det håper jeg at det bor folk i byen og at det er et bredt mangfold.» Videre forteller hun at sentrum var større før, og at det burde bli det igjen. Det kunne hatt et større areal, fra for eksempel Fritzøe Brygge til Borgejordet. Hun forteller at det kunne vært fint å ha små bydeler slik som i Oslo, og at slik det er nå er vi mer spredt. «Vi må samle sentrum, og få folk til å skjønne at Larvik er stedet.»
«Det er mye spennende som skjer her i Larvik, og noe som er bra er samarbeidet på tvers av butikkene. For eksempel skal blant andre Bortskjemt, en brillebutikk og maleri/kunst forretning/butikk samarbeide om et prosjekt før jul» forteller en motivert Gui.
«Vi må samle sentrum, og få folk til å skjønne at Larvik er stedet.» – Janne Gui
KATHRINE BØEN – DRYSS
Tekst: Charlotte Aker Foto: Tuva K.F Thorsen
Kathrine Bøen er eier og gründer av butikken «Dryss», og denne rollen har hun hatt i seks og et halvt år.
«Arbeidsoppgavene mine er svært varierte, alt fra å sitte med regnskap, hjelpe våre fine kunder, legge ut bilder på Instagram og Facebook, innkjøp og budsjetter, samt å gjøre butikken fin» forteller Bøen. Hun mener det viktigste en kan gjøre for å lykkes i det man gjør er å være tro mot sitt konsept, være arbeidsom, proaktiv og ikke minst være ekstremt «serviceminded». Hun mener butikker burde etablere seg i nettopp Larvik, med det faktum at vi er en by og har et sentrum. Der hun selv kommer fra, finnes det ingen sentrum, kun to kjøpesentre – ekstremt stusselig. Så hun heier på sentrum og alle de fantastisk tøffe folka som skaper liv og ikke minst arbeidsplasser her.
«Mitt drømmesentrum 2050 er et samlingspunkt for alle generasjoner. » – Kathrine Bøen
Det hun syntes fungere godt i Larvik sentrum i dag, er de spennende butikkene og at vi kan skilte med en god varemiks i byen vår. Derimot noe hun syntes kunne gjort byen bedre, og hun mener er rart at fine Larvik ikke har, er en gjestehavn, og hun tror dette kunne gjort noe med Larvik som en sommerby. Hun tenker dette kunne skapt masse «liv og røre» i sentrum, og samtidig kan det tenkes at butikkene hadde fått en positiv virkning av det. «Mitt drømmesentrum 2050 er et samlingspunkt for alle generasjoner. Det er frodig og fargerik, og et sted som er en selvfølge å bruke» avslutter Bøen.
TONE BRANDSÆTER – HUNGRY HEART
Tekst: Silje Langvik Foto: Isak Gjerken Rakke
I den sjarmerende bakgården jobber Tone Brandsæter hver dag for at kundene skal både bli mette og fornøyde. Som daglig leder for Hungry Heart, er hun svært aktiv og iherdig med kafeen, men også med alt som skjer rundt.
– Jeg stortrives med jobben min og liker meg i Larvik. Det er utrolig gøy at kafeen er så godt besøkt, og at kundene liker konseptet, sier Brandsæter.
I fire år har hun stått i bresjen for den populære kafeen, og driver dessuten Kolonialen i samme bakgård.
– Jeg var så usikker på hva som kom til å skje med de tomme lokalene rett overfor kafeen, så da jeg så at de ble lagt ut, grep jeg sjansen, smiler hun.
På toppen av det hele tilbyr hun matkurs, samt yoga i tredjetasje, over spisestedet. Den aktive dama har har på få år rukket å skape en kjærlig, jordnær og intim møteplass, og selv er hun svært opptatt av å være synlig i sin egen bedrift.
– Jeg tror det er viktig at man er synlig i butikken, slik at kundene får et kjennskap til deg og konseptet ditt. Også handler det om å bruke ressurser. Jeg søker alltid hjelp hos andre hvis det er noe jeg ikke får til selv. På den måten får jeg mer tid til å dyrke det jeg interesserer meg for.
Som daglig leder av en lokal bedrift, ser hun mye potensial i Larvik, men da er det avgjørende å etablere butikker med særpreg, mener hun.
– Jeg tror det er viktig å ha en foretning med særpreg og et tydelig konsept. Da blir du ikke en i mengden, men skiller deg ut. Konseptet må være gjennomførbart, og i tillegg behøver man ikke tenke så stort eller for generelt. Men det må samtidig ikke bli for sært, så målgruppen blir for liten.
Tone synes det er altfor stille i sentrum, selv i helgene. I fremtiden har hun et sterkt ønske om flere møteplasser rundt torvet.
– Jeg føler at stedene rundt torvet fortsatt blir sett på som selve sentrum i Larvik. Jeg tror mange savner flere møteplasser som ikke er så dyre. Kanskje flere intime spiseplasser, for det behøver ikke være så store lokaler. Flere ungdomsbutikker kanskje, eller en tapasbar?
SILJE MARIE LJOSLAND NORRIS – LJOSLAND OPTIKK
Tekst: Silje Langvik Foto: Isak Gjerken Rakke
Snart går Silje Marie Ljosland Norris fra assisterende til påtroppende daglig leder hos Ljosland Optikk. Hun har jobbet i familiebedriften i ni år, og som erfaren optiker, består arbeidsdagen til Silje Marie av synstester, kundebehandlig, sosiale medier, innkjøp og HR.
– For å lykkes tror jeg man må være ydmyk, men tøff. Åpen for nye ideér og man må være villig til å jobbe ræva av seg, for å si det rett ut, forteller hun.
Selv synes hun Larvik har utrolig stor kompetanse samlet på et sted.
– De som driver i Larvik by er genuint interessert varene de selger og det de driver med. Her møter du de som faktisk lever av butikkene sine i selve butikken, ikke unge ekstrahjelper som kun har jobben som bijobb, påpeker hun.
Videre forklarer hun at de få butikkene som er i sentrum, er flinke til å stå sammen.
– Jeg syns det er fint at butikkene her samarbeider godt. For eksempel er vi tre optikere i sentrum, alle tre med ulike varer og spesialområder. Vi utfyller hverandre, sier Norris.
Men for at miljøet rundt sentrum skal fungere enda bedre, ønsker hun at flere bedrifter som slår seg ned rundt torvet, tør å satse på kvalitet.
– Vi må alle sammen tørre å satse på det som er spesielt og annerledes. Ikke fokusere på tilbudsvarer og salg, men ønske om å gi kundene en god opplevelse og kvalitetsprodukter.
I nærmeste fremtid tror hun handelen i seg selv kommer til å bli nokså annerledes, mye på grunn av sosiale medier og netthandel. Men med tiden tror hun fysisk handel vil oppleves som luksus, og dermed få en oppsving.
– Jeg tror på et mer flytende samarbeid mellom ulike faggrupper, som frisører, optikere og klær i samme lokale. Likevel tror jeg nok at man må ha nettbutikk i tillegg for å overleve, understreker hun.
Silje Marie har en klar mening på hvordan et drømmesentrum i fremtiden vil se ut.
– Enda flere spesialbutikker med kompetente drivere. Jeg ønsker at sentrum skal spre seg i vifteform mot sjøfronten og med togstasjonen i Indre havn som kjernen. Det hadde også vært en drøm å utnytte alle de flate sentrumstakene til spennende utesteder og kafeèr, avslutter hun.
STINE TVEDT – SENTERLEDER PÅ AMFI, LARVIK OG SITTER I STYRET I LARVIK BY
Tekst: Tuva K.F. Thorsen Foto: Isak Gjerken Rakke
Nå har jeg jobbet som senterleder i 10 år og sittet i Larvik By-styret i 4-5 år. Jeg har veldig mange arbeidsoppgaver. Alt fra økonomi, markedsføring og daglig drift, til administrasjon, opp-følging av prosjekter, brannsvernsleder og mer. For å lykkes i en jobb som denne må jeg takle å sjonglere mange baller i luften på en gang. Jeg må klare å komme overens med mange ulike mennesketyper og ha oversikt over alt som skjer.
«Jeg skulle derimot gjerne hatt litt mer grønt i sentrumskjernen. » – Stine Tvedt
Larvik er jo en by i utvikling om dagen. Kunden burde velge å handle i Larvik, i og med at det er mange nye bygge-prosjekter og mye som skjer, noe som genererer flere mennesker og mer handel. Med tanke på sentrum, så skaper jo ombygginger og nybygginger stor nysgjerrighet, noe som alltid er positivt. Ellers blir det meste av behov dekket av AMFI og Sentrum, i tillegg til et større utvalg av krydderbutikker. AMFI fungerer godt og har en fordel av å ligge i sentrum. Kundene kan gå langs butikkene på gateplan og inne i butikkene på senteret. Jeg skulle derimot gjerne hatt litt mer grønt i sentrumskjernen. Mer av grønne trær på gateplanet skaper litt mer av den parkfølelsen på deler av Torvet.
I 2050 ser jeg for meg en kobling mellom sjøfronten og sentrum. Det er mer grønt og den grå stilen på byggene vi har i dag er borte. Men likevel synes jeg det er viktig å holde på historikken, som beliggenheten av Torvet, bare den blir litt hyggeligere. Det er tross alt viktig at vi har en blanding av opplevelser og handel sammen. Dette gjelder jo også at kontorer og lignende blir liggende i sentrum, fordi arbeidsplasser skaper mer liv.
BERIT ØSTBY – JAZZ FRISØR
Berit Østby er eier og for inntil et år siden daglig leder for Jazz Frisør. Hun startet salongen hjemme i kjelleren i Tjølling, og flyttet senere bedriften til et lokale på Løvesletta hvor hun fikk flere ansatte. Senere fikk hun tilbud om å kjøpe salongen på Lilletorget, som hun flyttet til torget 4! Her har Jazz frisør nå i år har ligget i 20 år. Berit har nå valgt å trekke seg tilbake som eier og mentor, men hun tar fortsatt imot kunder som frisør. Marianne og Karen Marie har fått kjøpe seg inn som deleiere og i fjor overtok Carina som daglig leder.
På spørsmål om hva som må gjøres for å lykkes, svarer Berit kjapt. En må følge med i tiden, være opptatt av faget og levere kvalitet. Det nytter ikke å gjemme seg, en må være stolt, ha tro på det man gjør og sikte opp og frem! Det å være frisør er et beinhardt yrke! Det er ikke nok å gjennomføre den 4-årige utdannelsen, ca. 70% av jobben er å kunne behandle mennesker. En må se behov, og evne å tilpasse seg kunden. Berit har et slags mantra som hun stadig gjentar for seg selv: «Driver du et godt håndverk, så vil du alltid ha nok å gjøre». Videre må du ta godt vare på de ansatte. De er den viktigste ressursen, og hun har fått igjen for å være raus og satse på det sosiale. Flere av de ansatte har fulgt henne i snart 20 år, som må være en god indikator på godt lederskap og trivsel. Frisøryrket har vært fullt av kjemikalier, og Berit forteller, ikke uten grunn, med stolthet at de var den første frisørsalongen i Vestfold som ble miljøsertifisert. Det å gå over til rene miljø-produkter har tatt bort hodeverk og eksem, nok en seier!
Berit Østby mener at folk skal velge å bruke sentrum, fordi sentrum har mange flotte butikker som faktisk vil noe. Her er det god service og hyggelig å handle. Skulle hun våget å ønske seg noe på kortsikt i Larvik måte det være å åpne veien foran butikken igjen og at det var lov å parkere foran butikkene igjen. Bilen er løsningen på mye. Når vi ber henne se frem over i tid og hva som må til for Larvik har hun flere gode innspill. Vi må få tak over Torget slik at det kan bli en god møteplass uavhengig av vær og gi grunnlag for en trivelig kafe. Videre ønsker hun seg flere gode nisjebutikker og en lettere tilkomst fra indre havn. Dette kan være rulletrapp eller kanskje rett og slett det kommende Grand kvartalet kan være løsningen. Folk skaper folk, og for å holde på dem må vi tenke nye tanker. I den forbindelse må det bli lettere å starte opp nye virksomheter og fremoverlente politikere må støtte opp under nyskapning og ikke stikke kjepper i hjula.